Sign up now! · Forgot password?
RSS/Atom feed Twitter

Problems with layer masks...

This discussion is connected to the gimp-user-list.gnome.org mailing list which is provided by the GIMP developers and not related to gimpusers.com.

4 of 4 messages available
Toggle history

Please log in to manage your subscriptions.

Problems with layer masks... Vittorio 08 Nov 14:18
  Problems with layer masks... Guillermo S. Romero / Familia Romero 08 Nov 15:54
   Problems with layer masks... Vittorio 08 Nov 17:52
    Problems with layer masks... Guillermo S. Romero / Familia Romero 08 Nov 18:02
Vittorio
2002-11-08 14:18:34 UTC (almost 18 years ago)

Problems with layer masks...

Context: PC with linux debian woody and the gimp 1.2.3. I've read carefully and carried out many examples of the manual "Grokking the Gimp", but.......

Control-clicking on the layer mask tumbnail I toggle on and off the effect of the layer mask on the layer image and the layer mask is alternatevely framed in red. But Alt-clicking on the same tumbnail I do not see any effect. I expect to see the thumbnail framed in green and the mask appear in the image but nothing of the kind is occurring and nothing is signalled by the Gimp.

What should I do, check (or whatever verb you like)?

Please, help!!

Ciao

Vittorio

Guillermo S. Romero / Familia Romero
2002-11-08 15:54:47 UTC (almost 18 years ago)

Problems with layer masks...

vic50@email.it (2002-11-08 at 1318.34 +0000):

alternatevely framed in red. But Alt-clicking on the same tumbnail I do not see any effect. I expect to see the thumbnail framed in green and the mask appear in the image but nothing of the kind is occurring and nothing is signalled by the Gimp.

Moving selections could also fail (uses Alt too). Check the startup tips.

What should I do, check (or whatever verb you like)?

Probably your window manager is playing tricks. Some wm like to use Alt+Click for things (and Alt+Move and so on), so the apps never see that operation. You will have to change your wm to use some spare keys. Super and Hyper are rarely used by apps, and you can do remapping with xkeycaps..

Other way is loading via xmodmap the following (~/.xmodmap.changes ie, "!" means comment):
! Alt works as Alt and as Meta
keycode 64 = Alt_L Meta_L
! Make the rare keys work as Hyper
clear mod4
keycode 115 = Hyper_L
keycode 116 = Hyper_R
add mod4 = Hyper_L Hyper_R

You can use Super_L and Super_R instead of Hyper_R and Hyper_L.

117 is the menu key, if you want to change that one too (for example to Multi_key, aka compose key).

In init scripts you can run: xmodmap ~/.xmodmap.changes
xset -r 115
xset -r 116
so the changes are applied and the keys do not repeat.

GSR

Vittorio
2002-11-08 17:52:12 UTC (almost 18 years ago)

Problems with layer masks...

Guillermo S. Romero / Familia Romero [gimp-user] :

vic50@email.it (2002-11-08 at 1318.34 +0000):

alternatevely framed in red. But Alt-clicking on the same tumbnail I do not see any effect. I expect to see the thumbnail framed in green and the mask appear in the image but nothing of the kind is occurring and nothing is signalled by the Gimp.

Moving selections could also fail (uses Alt too). Check the startup tips.

What should I do, check (or whatever verb you like)?

Probably your window manager is playing tricks. Some wm like to use Alt+Click for things (and Alt+Move and so on), so the apps never see that operation. You will have to change your wm to use some spare keys. Super and Hyper are rarely used by apps, and you can do remapping with xkeycaps..

I forgot to say that I use gnome 1.4 and sawfish. Is this the case you're referring to in your message?

Ciao

Vittorio

Guillermo S. Romero / Familia Romero
2002-11-08 18:02:46 UTC (almost 18 years ago)

Problems with layer masks...

vic50@email.it (2002-11-08 at 1652.12 +0000):

I forgot to say that I use gnome 1.4 and sawfish. Is this the case you're referring to in your message?

Could be. The real thing is to open the config tool or documentation, and see if there is any Alt+Click in it (probably there is).

GSR