Sign up now! · Forgot password?
RSS/Atom feed identi.ca Twitter

Clone tool not working

This discussion is connected to the gimp-user-list.gnome.org mailing list which is provided by the GIMP developers and not related to gimpusers.com.

13 of 13 messages available
Toggle history

Please log in to manage your subscriptions.

Clone tool not working Sanjib Sikder 13 Jul 20:27
  Clone tool not working Michael Schumacher 13 Jul 20:32
   Clone tool not working Sanjib Sikder 14 Jul 02:09
  Clone tool not working Tobias Lunte 13 Jul 20:32
   Clone tool not working Sanjib Sikder 14 Jul 02:07
    Clone tool not working Tobias Lunte 14 Jul 09:20
    Clone tool not working JLuc 14 Jul 14:11
     Clone tool not working Liam R E Quin 14 Jul 15:40
      Clone tool not working JLuc 14 Jul 20:30
       Clone tool not working Sanjib Sikder 14 Jul 20:39
        Clone tool not working Liam R E Quin 14 Jul 23:37
         Clone tool not working Hairboy 20 Nov 05:18
  Clone tool not working Richard Gitschlag 13 Jul 23:48
Sanjib Sikder
2013-07-13 20:27:25 UTC (about 1 year ago)

Clone tool not working

Hi,

I am using GIMP 2.8.2 on Ubuntu 12.10. The clone tool seems broken. It can not recognize the CTRL+left click. I have tried with setting different key, which also does not work.

It always says "Ctrl-click to set a new clone source"

Doing that says "set a source image first"

How do I solve it ?

I have searched Google for a solution for long time and have seen that few other users also faced the similar issue several times. But I cud not find a solution which worked for me .

Thanks -----------------------------
*SS**
*

Michael Schumacher
2013-07-13 20:32:05 UTC (about 1 year ago)

Clone tool not working

On 13.07.2013 22:27, Sanjib Sikder wrote:

Hi,

I am using GIMP 2.8.2 on Ubuntu 12.10. The clone tool seems broken. It can not recognize the CTRL+left click. I have tried with setting different key, which also does not work.

It always says "Ctrl-click to set a new clone source"

Does your desktop environment use ctrl+click for something else?

Regards,
Michael
Tobias Lunte
2013-07-13 20:32:21 UTC (about 1 year ago)

Clone tool not working

Am 13.07.2013 22:27, schrieb Sanjib Sikder:

Hi,

I am using GIMP 2.8.2 on Ubuntu 12.10. The clone tool seems broken. It can not recognize the CTRL+left click. I have tried with setting different key, which also does not work.

It always says "Ctrl-click to set a new clone source"

Doing that says "set a source image first"

How do I solve it ?

I have searched Google for a solution for long time and have seen that few other users also faced the similar issue several times. But I cud not find a solution which worked for me .

Thanks -----------------------------
*SS**
*
_______________________________________________ gimp-user-list mailing list
List address: gimp-user-list@gnome.org List membership: https://mail.gnome.org/mailman/listinfo/gimp-user-list

When using the paintbrush-tool, ctrl-clicking should function as a color-picker. Does that work?

bw, Tobl

Richard Gitschlag
2013-07-13 23:48:27 UTC (about 1 year ago)

Clone tool not working

From: sanjibju2002@gmail.com
Date: Sun, 14 Jul 2013 01:57:25 +0530 To: gimp-user-list@gnome.org
Subject: [Gimp-user] Clone tool not working

Hi,

I am using GIMP 2.8.2 on Ubuntu 12.10. The clone tool seems broken. It can not recognize the CTRL+left click. I have tried with setting different key, which also does not work.

It always says "Ctrl-click to set a new clone source"

Doing that says "set a source image first"

How do I solve it ?

Tangent: While I've never personally experienced this behavior personally, there ARE some times where if the Clone tool does not have a cloning source, I wish the first click should behave like a Ctrl+click and set the source automatically.

-- Stratadrake strata_ranger@hotmail.com
--------------------
Numbers may not lie, but neither do they tell the whole truth.

Sanjib Sikder
2013-07-14 02:07:57 UTC (about 1 year ago)

Clone tool not working

When using the paintbrush-tool, ctrl-clicking should function as a

color-picker. Does that work?
No that does not work.

In the 'Keyboard shorcut' menu, I can see shortcuts, for example, copy, cut etc, where Control key is written as CTRL but in case of clone tool, the default key is C. It does not accept at at all neither CTRL nor LEFT CLICK, while trying to reset.

Presseing C activates the clone tool but the error is as I have reported in my first mail.

Thanks.

----------------------------- *SS**

*

Sanjib Sikder
2013-07-14 02:09:56 UTC (about 1 year ago)

Clone tool not working

Does your desktop environment use ctrl+click for something else?

As far as I know, ctrl+click is not set to anything else.

I have checked the System keyboard shortcut list and could not find it.

Setting the shortcut for clone to other key combinations also does not work.

Thanks

-----------------------------
*SS**

*

Tobias Lunte
2013-07-14 09:20:48 UTC (about 1 year ago)

Clone tool not working

Am 14.07.2013 04:07, schrieb Sanjib Sikder:

When using the paintbrush-tool, ctrl-clicking should function as a

color-picker. Does that work?
No that does not work.

Then it seems that your gimp-installation doesn't accept ctrl-clicking on the canvas on general. At this point, this is completely above me, but maybe someone else can think of something with this info.

bw, Tobl

JLuc
2013-07-14 14:11:16 UTC (about 1 year ago)

Clone tool not working

Le 14/07/2013 04:07, Sanjib Sikder a crit :

When using the paintbrush-tool, ctrl-clicking should function as a

color-picker. Does that work?
No that does not work.
In the 'Keyboard shorcut' menu, I can see shortcuts, for example, copy, cut etc, where Control key is written as CTRL but in case of clone tool, the default key is C. It does not accept at at all neither CTRL nor LEFT CLICK, while trying to reset.

I had recently same type of issue and could not find any related shortkey in the standard shortkey manager :
but i could find it in CompizConfig
that features masses of possible settings possibly interfering. Unset all the one you are not perfectly aware of what they are used for.

JLuc

Liam R E Quin
2013-07-14 15:40:20 UTC (about 1 year ago)

Clone tool not working

On Sun, 2013-07-14 at 16:11 +0200, JLuc wrote:

I had recently same type of issue and could not find any related shortkey in the standard shortkey manager :
but i could find it in CompizConfig

I suggest avoiding compiz altogether if you're painting with gimp, or at least disable window compositing - even with a fairly fast computer you'll probably notice the speedup in drawing.

Liam

Liam Quin - XML Activity Lead, W3C, http://www.w3.org/People/Quin/
Pictures from old books: http://fromoldbooks.org/
Ankh: irc.sorcery.net irc.gnome.org freenode/#xml
JLuc
2013-07-14 20:30:29 UTC (about 1 year ago)

Clone tool not working

Le 14/07/2013 17:40, Liam R E Quin a crit :

On Sun, 2013-07-14 at 16:11 +0200, JLuc wrote:

I had recently same type of issue and could not find any related shortkey in the standard shortkey manager :
but i could find it in CompizConfig

I suggest avoiding compiz altogether if you're painting with gimp, or at least disable window compositing - even with a fairly fast computer you'll probably notice the speedup in drawing.

Thank you for this advice.
After searching a bit about compiz I discovered that unity is a compiz plugin - as for now, since this will change with 'mir' coming - I like unity, so i wont get rid of compiz, but using compizconfig i got rid of possibly heavy useless effects.

JLuc

Sanjib Sikder
2013-07-14 20:39:44 UTC (about 1 year ago)

Clone tool not working

I wish there is a solution for this problem :(

----------------------------- *SS**

*

Liam R E Quin
2013-07-14 23:37:23 UTC (about 1 year ago)

Clone tool not working

On Mon, 2013-07-15 at 02:09 +0530, Sanjib Sikder wrote:

I wish there is a solution for this problem :(

Sanjib, there probably is a soution.

But you will need to give more information. The clone tool works for most people, so it's something about your computer, or the version of GIMP you are using, or some other software you are running.

For example, tell us... . the exact version of GIMP, and exactly where you go it; . what operating system -- e.g. 64-bit OS X 10.3.2 on a G5 Mac Tower . it sounds like you might be using both a mouse and a tablet, is that true? What tablet? Which drivers for the tablet and how were they installed?
. how *exactly* do you start GIMP? I don't mean here, "I'm sitting at my desk facing North, wearing Adidas training shoes with green socks and...." but more, "I use the tablet pen to double-click on the GIMP icon on the Windows 8 desktop" or, "I open a gnome-terminal window and type "gimp&"...
. are there any error messages?
. Is there a sequence of steps we can try, first do this, then this next thing..., that might show us the problem too?

Without this sort of detail I don't see how anyone can do any more than guess, I'm afraid. The clone tool works fine here, but I don't have a Wacom graphics tablet.

Liam

Liam Quin - XML Activity Lead, W3C, http://www.w3.org/People/Quin/
Pictures from old books: http://fromoldbooks.org/
Ankh: irc.sorcery.net irc.gnome.org freenode/#xml
Hairboy
2013-11-20 05:18:34 UTC (9 months ago)

Clone tool not working

Just in case anyone else stumbles across this thread while trying to make "tools that use CTRL" work in Gimp 2.8 in Ubuntu....

I struggled with this for weeks, was on the verge of installing Windows just so I could use Photoshop.... and then I found the solution.

- Go to "System Settings" - Select "Mouse and Touchpad"
- UNCHECK the box "Show position of pointer when the Control key is pressed"

Then restart GIMP and hopefully, you'll be off merrily cloning and healing to your hearts content!

Hope this helps someone

-- View this message in context: http://gimp.1065349.n5.nabble.com/Clone-tool-not-working-tp39294p40866.html Sent from the Users mailing list archive at Nabble.com.