Sign up now! · Forgot password?
RSS/Atom feed identi.ca Twitter

Layer paintbrush randomly stopped working.

This discussion is connected to the gimp-user-list.gnome.org mailing list which is provided by the GIMP developers and not related to gimpusers.com.

3 of 3 messages available
Toggle history

Please log in to manage your subscriptions.

Layer paintbrush randomly stopped working. RunSebastian 11 Feb 20:34
  Layer paintbrush randomly stopped working. RunSebastian 12 Feb 01:34
   Layer paintbrush randomly stopped working. Ofnuts 22 Feb 08:55
2018-02-11 20:34:55 UTC (7 months ago)
postings
13
contact
Send private message

Layer paintbrush randomly stopped working.

Hi there,

I am in the process of making an image grid for Valentine's Day. I have been using white layers to change the hue of my images' background. Top image - the original image, bottom image - the changed image. I have been using white layers to erase the background of the top image so you can see the changed background.

I attached the file for reference.

In the middle of doing the red image, the tool randomly stopped working. Instead of erasing the background, it now makes a black mark.

I can't for the life of me figure out how to make it work again. I moved on to the purple image and was able to continue erasing the background on it. When I thought I had finished it, I went back to the red image and still wasn't able to erase the background. Then I noticed a spot I had missed in the purple image. I tried to edit it, but now the same issue is afflicting that image as well.

I tried saving, closing, and reopening the file, but that didn't change whatever setting the tool got switched to.

Since these are for Valentine's Day, any help before then would be most appreciated.

Thanks!

2018-02-12 01:34:35 UTC (7 months ago)
postings
13
contact
Send private message

Layer paintbrush randomly stopped working.

Nevermind. Got it figured out. The eraser tool is a nice substitute for the paintbrush tool in this situation. ;)

Ofnuts
2018-02-22 08:55:23 UTC (7 months ago)

Layer paintbrush randomly stopped working.

On 02/12/18 02:34, RunSebastian wrote:

Nevermind. Got it figured out. The eraser tool is a nice substitute for the paintbrush tool in this situation. ;)

The Eraser tool creates transparency only if the layer has an alpha channel (Layer>Transparency>Add alpha channel). Otherwise erasing is like painting with the background color. Note that if you save to JPEG or other image formats without support for transparency, transparency is replaced by the background color as well.