Sign up now! · Forgot password?
RSS/Atom feed identi.ca Twitter

GEGL errors during 'make' process

This discussion is connected to the gimp-developer-list.gnome.org mailing list which is provided by the GIMP developers and not related to gimpusers.com.

This is a read-only list on gimpusers.com so this discussion thread is read-only, too.

20 of 21 messages available
Toggle history

Please log in to manage your subscriptions.

GEGL errors during 'make' process Americo Gobbo 03 Feb 02:13
  GEGL errors during 'make' process Partha Bagchi 03 Feb 02:32
   GEGL errors during 'make' process Americo Gobbo 03 Feb 03:11
    GEGL errors during 'make' process Partha Bagchi 03 Feb 03:27
     GEGL errors during 'make' process Americo Gobbo 03 Feb 03:31
      GEGL errors during 'make' process Partha Bagchi 03 Feb 03:46
       GEGL errors during 'make' process Americo Gobbo 03 Feb 03:59
        GEGL errors during 'make' process Partha Bagchi 03 Feb 04:12
  GEGL errors during 'make' process Tobias Ellinghaus 03 Feb 10:40
   GEGL errors during 'make' process Americo Gobbo 03 Feb 13:30
    GEGL errors during 'make' process Americo Gobbo 03 Feb 13:45
     GEGL errors during 'make' process Jehan Pagès 03 Feb 23:38
      c2ac5cc0-5a7e-9368-b4e2-ae8... 04 Feb 00:06
       GEGL errors during 'make' process Jehan Pagès 04 Feb 00:06
        GEGL errors during 'make' process Americo Gobbo 04 Feb 00:14
         GEGL errors during 'make' process Jehan Pagès 04 Feb 00:23
          GEGL errors during 'make' process Americo Gobbo 04 Feb 00:37
           GEGL errors during 'make' process Jehan Pagès 04 Feb 00:47
            GEGL errors during 'make' process Americo Gobbo 04 Feb 13:17
             GEGL errors during 'make' process Partha Bagchi 04 Feb 14:53
           GEGL errors during 'make' process Elle Stone 04 Feb 17:02
Americo Gobbo
2018-02-03 02:13:18 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

Hi All,
I have upgrade my system to ubuntu gnome 16.04.3 and I have tried again compile GEGL. The 'autogen.sh' is finished OK, without problems. The 'make' process have these errors messages:

gcc: error: /usr/local/lib/libexiv2.so: No such file or directory Makefile:571: recipe for target 'gegl' failed make[2]: *** [gegl] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master/gegl/bin' Makefile:634: recipe for target 'all-recursive' failed make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master/gegl' Makefile:541: recipe for target 'all' failed make: *** [all] Error 2

Someone can give some suggestion?

Thanks americo

Partha Bagchi
2018-02-03 02:32:20 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

Americo,

I don't know about your system, but you need to make sure that you have gexiv2 and exiv2 (including dev files) installed in your system.

Partha

On Fri, Feb 2, 2018 at 9:13 PM, Americo Gobbo wrote:

Hi All,
I have upgrade my system to ubuntu gnome 16.04.3 and I have tried again compile GEGL.
The 'autogen.sh' is finished OK, without problems. The 'make' process have these errors messages:

gcc: error: /usr/local/lib/libexiv2.so: No such file or directory Makefile:571: recipe for target 'gegl' failed make[2]: *** [gegl] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master/gegl/bin' Makefile:634: recipe for target 'all-recursive' failed make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master/gegl' Makefile:541: recipe for target 'all' failed make: *** [all] Error 2

Someone can give some suggestion?

Thanks americo
_______________________________________________ gimp-developer-list mailing list
List membership:https://mail.gnome.org/mailman/listinfo/gimp-deve loper-list
List archives:https://mail.gnome.org/archives/gimp-developer-list

_______________________________________________ gimp-developer-list mailing list
List address: gimp-developer-list@gnome.org List membership: https://mail.gnome.org/mailman /listinfo/gimp-developer-list
List archives: https://mail.gnome.org/archives/gimp-developer-list

Americo Gobbo
2018-02-03 03:11:52 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

Hi Partha,
thanks!
So, in my system gexiv2 and exiv2 are installed.

$ sudo apt-get install libexiv2-dev libgexiv2-dev Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
libgexiv2-dev is already the newest version (0.10.3-2). libexiv2-dev is already the newest version (0.25-2.1ubuntu16.04.1). 0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.

It seems that doesn't find in the folder that the autogen.sh is indicating?

libtool:   error: cannot find the library '/usr/local/lib/libexiv2.la' or unhandled argument '/usr/local/lib/libexiv2.la' Makefile:571: recipe for target 'gegl' failed make[2]: *** [gegl] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master/gegl/bin' Makefile:634: recipe for target 'all-recursive' failed make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master/gegl' Makefile:541: recipe for target 'all' failed make: *** [all] Error 2

On 03/02/2018 00:32, Partha Bagchi wrote:

Americo,

I don't know about your system, but you need to make sure that you have gexiv2 and exiv2 (including dev files) installed in your system.

Partha

Partha Bagchi
2018-02-03 03:27:57 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

I see. So what does

pkg-config --libs exiv2

or

pkg-config --libs gexiv2

say?

On Fri, Feb 2, 2018 at 10:11 PM, Americo Gobbo wrote:

Hi Partha,
thanks!
So, in my system gexiv2 and exiv2 are installed.

$ sudo apt-get install libexiv2-dev libgexiv2-dev Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
libgexiv2-dev is already the newest version (0.10.3-2). libexiv2-dev is already the newest version (0.25-2.1ubuntu16.04.1). 0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.

It seems that doesn't find in the folder that the autogen.sh is indicating?

libtool: error: cannot find the library '/usr/local/lib/libexiv2.la' or unhandled argument '/usr/local/lib/libexiv2.la' Makefile:571: recipe for target 'gegl' failed make[2]: *** [gegl] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master/gegl/bin' Makefile:634: recipe for target 'all-recursive' failed make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master/gegl' Makefile:541: recipe for target 'all' failed make: *** [all] Error 2

On 03/02/2018 00:32, Partha Bagchi wrote:

Americo,

I don't know about your system, but you need to make sure that you have gexiv2 and exiv2 (including dev files) installed in your system.

Partha

Americo Gobbo
2018-02-03 03:31:44 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

Hi Partha,

~$ pkg-config --libs exiv2 -lexiv2
~$ pkg-config --libs gexiv2
-lgexiv2 -lgobject-2.0 -lglib-2.0

On 03/02/2018 01:27, Partha Bagchi wrote:

I see. So what does

pkg-config --libs exiv2

or

pkg-config --libs gexiv2

say?

Partha Bagchi
2018-02-03 03:46:26 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

Hi Americo,

What does
find / -name "libgexiv*.so"
say?

Since I don't know how your ld.conf is setup, I am trying to guess where your shared objects are. Once you find them, instead of relying on the system, you can pass them directly to GIMP/GEGL while making using LDFLAGS="-L/usr/lib/lib64" etc.

On Fri, Feb 2, 2018 at 10:31 PM, Americo Gobbo wrote:

Hi Partha,

~$ pkg-config --libs exiv2 -lexiv2
~$ pkg-config --libs gexiv2
-lgexiv2 -lgobject-2.0 -lglib-2.0

On 03/02/2018 01:27, Partha Bagchi wrote:

I see. So what does

pkg-config --libs exiv2

or

pkg-config --libs gexiv2

say?

Americo Gobbo
2018-02-03 03:59:25 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

Hi Partha,
in my system these libraries are in:

/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libgexiv2.a /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libgexiv2.so

instead that in '/usr/local/lib/libexiv2.la'

On 03/02/2018 01:46, Partha Bagchi wrote:

Hi Americo,

What does
find / -name "libgexiv*.so"
say?

Since I don't know how your ld.conf is setup, I am trying to guess where your shared objects are. Once you find them, instead of relying on the system, you can pass them directly to GIMP/GEGL while making using LDFLAGS="-L/usr/lib/lib64" etc.

Perhaps I need modify my setup environment?

my setup script is:

less ../setup-master.sh PREFIX=/opt/gimp-default-master
export PATH=$PREFIX/bin:$PATH
export LD_LIBRARY_PATH=$PREFIX/lib:$LD_LIBRARY_PATH export XDG_DATA_DIRS=$PREFIX/share:$XDG_DATA_DIRS export ACLOCAL_FLAGS="-I $PREFIX/share/aclocal" export PKG_CONFIG_PATH=$PREFIX/lib/pkgconfig:$PKG_CONFIG_PATH export GIO_EXTRA_MODULES=/usr/lib/x86_64-linux-gnu/gio/modules export SRC_DIR=$HOME/devel/gimp-default-master/gimp-2.9/build export CFLAGS='-std=gnu99 -fPIC'
export LESS="-F -X -R"

Partha Bagchi
2018-02-03 04:12:39 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

Americo,

Just make a symlink to get past the error. Something like:

ln -s /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libgexiv2.so /usr/local/lib/libgexiv2.so

etc.

Though, linux systems use the silly "la" files, and so this may not work. Better to check and see if it does work. Otherwise, yes, modify your LDFLAGS.

On Fri, Feb 2, 2018 at 10:59 PM, Americo Gobbo wrote:

Hi Partha,
in my system these libraries are in:

/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libgexiv2.a /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libgexiv2.so

instead that in '/usr/local/lib/libexiv2.la'

On 03/02/2018 01:46, Partha Bagchi wrote:

Hi Americo,

What does
find / -name "libgexiv*.so"
say?

Since I don't know how your ld.conf is setup, I am trying to guess where your shared objects are. Once you find them, instead of relying on the system, you can pass them directly to GIMP/GEGL while making using LDFLAGS="-L/usr/lib/lib64" etc.

Perhaps I need modify my setup environment?

my setup script is:

less ../setup-master.sh PREFIX=/opt/gimp-default-master
export PATH=$PREFIX/bin:$PATH
export LD_LIBRARY_PATH=$PREFIX/lib:$LD_LIBRARY_PATH export XDG_DATA_DIRS=$PREFIX/share:$XDG_DATA_DIRS export ACLOCAL_FLAGS="-I $PREFIX/share/aclocal" export PKG_CONFIG_PATH=$PREFIX/lib/pkgconfig:$PKG_CONFIG_PATH export GIO_EXTRA_MODULES=/usr/lib/x86_64-linux-gnu/gio/modules export SRC_DIR=$HOME/devel/gimp-default-master/gimp-2.9/build export CFLAGS='-std=gnu99 -fPIC'
export LESS="-F -X -R"

Tobias Ellinghaus
2018-02-03 10:40:15 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

Am Samstag, 3. Februar 2018, 03:13:18 CET schrieb Americo Gobbo:

Hi All,
I have upgrade my system to ubuntu gnome 16.04.3 and I have tried again compile GEGL. The 'autogen.sh' is finished OK, without problems. The 'make' process have these errors messages:

gcc: error: /usr/local/lib/libexiv2.so: No such file or directory Makefile:571: recipe for target 'gegl' failed make[2]: *** [gegl] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master/gegl/bin' Makefile:634: recipe for target 'all-recursive' failed make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master/gegl' Makefile:541: recipe for target 'all' failed make: *** [all] Error 2

Someone can give some suggestion?

Is that a fresh git clone or did you compile in the directory before? Maybe you used to have libexiv2 installed in /usr/local/ and that was picked up by autofoo in the past and now it still remembers the old location.

Linking libraries around (using ln -s, not ld) is not the solution and a terrible idea.

Thanks
americo

Tobias

Americo Gobbo
2018-02-03 13:30:00 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

Hi Tobias,
thanks!

On 03/02/2018 08:40, Tobias Ellinghaus wrote:

Am Samstag, 3. Februar 2018, 03:13:18 CET schrieb Americo Gobbo:

Hi All,
I have upgrade my system to ubuntu gnome 16.04.3 and I have tried again compile GEGL. The 'autogen.sh' is finished OK, without problems. The 'make' process have these errors messages:

gcc: error: /usr/local/lib/libexiv2.so: No such file or directory Makefile:571: recipe for target 'gegl' failed make[2]: *** [gegl] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master/gegl/bin' Makefile:634: recipe for target 'all-recursive' failed make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master/gegl' Makefile:541: recipe for target 'all' failed make: *** [all] Error 2

Someone can give some suggestion?

Is that a fresh git clone or did you compile in the directory before? Maybe you used to have libexiv2 installed in/usr/local/ and that was picked up by autofoo in the past and now it still remembers the old location.

Yes, because them are in another directory: /usr/lib/x86_64-linux-gnu So, how is possible resolve this without 'ln -s', also because it does not work?

Linking libraries around (using ln -s, not ld) is not the solution and a terrible idea.

correct.

Americo Gobbo
2018-02-03 13:45:43 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

Hi Tobias,

Hi All,
I have upgrade my system to ubuntu gnome 16.04.3 and I have tried again compile GEGL. The 'autogen.sh' is finished OK, without problems. The 'make' process have these errors messages:

gcc: error: /usr/local/lib/libexiv2.so: No such file or directory Makefile:571: recipe for target 'gegl' failed make[2]: *** [gegl] Error 1
make[2]: Leaving directory
'/home/jag/devel/gimp-default-master/gegl/bin' Makefile:634: recipe for target 'all-recursive' failed make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master/gegl' Makefile:541: recipe for target 'all' failed make: *** [all] Error 2

Someone can give some suggestion?

Is that a fresh git clone or did you compile in the directory before?

I have a made a fresh git clone of 'gegl' and it results the same error... is a bit odd :-)
Perhaps, the problem is on my environment setup script?

PREFIX=/opt/gimp-default-master export PATH=$PREFIX/bin:$PATH
export LD_LIBRARY_PATH=$PREFIX/lib:$LD_LIBRARY_PATH export XDG_DATA_DIRS=$PREFIX/share:$XDG_DATA_DIRS export ACLOCAL_FLAGS="-I $PREFIX/share/aclocal" export PKG_CONFIG_PATH=$PREFIX/lib/pkgconfig:$PKG_CONFIG_PATH export GIO_EXTRA_MODULES=/usr/lib/x86_64-linux-gnu/gio/modules export SRC_DIR=$HOME/devel/gimp-default-master/gimp-2.9/build export CFLAGS='-std=gnu99 -fPIC'
export LESS="-F -X -R"

Jehan Pagès
2018-02-03 23:38:24 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

Hi Americo!

On Sat, Feb 3, 2018 at 2:45 PM, Americo Gobbo wrote:

Hi Tobias,

Hi All,
I have upgrade my system to ubuntu gnome 16.04.3 and I have tried again compile GEGL. The 'autogen.sh' is finished OK, without problems. The 'make' process have these errors messages:

gcc: error: /usr/local/lib/libexiv2.so: No such file or directory Makefile:571: recipe for target 'gegl' failed make[2]: *** [gegl] Error 1
make[2]: Leaving directory
'/home/jag/devel/gimp-default-master/gegl/bin' Makefile:634: recipe for target 'all-recursive' failed make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master/gegl' Makefile:541: recipe for target 'all' failed make: *** [all] Error 2

Someone can give some suggestion?

Is that a fresh git clone or did you compile in the directory before?

I have a made a fresh git clone of 'gegl' and it results the same error... is a bit odd :-)

Were you building inside the git repository or in a separate directory? In the second case, make sure the build directory is empty. Could you send us the contents of "config.log"? Since gexiv2 and exiv2 are looked up with pkg-config, it will allow us to see what was detected too.

Since you can't attach a file, just copy-paste its contents somewhere, for instance at https://paste.gnome.org/ Thanks!

Jehan

Perhaps, the problem is on my environment setup script?

PREFIX=/opt/gimp-default-master export PATH=$PREFIX/bin:$PATH
export LD_LIBRARY_PATH=$PREFIX/lib:$LD_LIBRARY_PATH export XDG_DATA_DIRS=$PREFIX/share:$XDG_DATA_DIRS export ACLOCAL_FLAGS="-I $PREFIX/share/aclocal" export PKG_CONFIG_PATH=$PREFIX/lib/pkgconfig:$PKG_CONFIG_PATH export GIO_EXTRA_MODULES=/usr/lib/x86_64-linux-gnu/gio/modules export SRC_DIR=$HOME/devel/gimp-default-master/gimp-2.9/build export CFLAGS='-std=gnu99 -fPIC'
export LESS="-F -X -R"

_______________________________________________ gimp-developer-list mailing list
List address: gimp-developer-list@gnome.org List membership: https://mail.gnome.org/mailman/listinfo/gimp-developer-list List archives: https://mail.gnome.org/archives/gimp-developer-list

ZeMarmot open animation film
http://film.zemarmot.net
Liberapay: https://liberapay.com/ZeMarmot/
Patreon: https://patreon.com/zemarmot
Tipeee: https://www.tipeee.com/zemarmot
Jehan Pagès
2018-02-04 00:06:15 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

Hi!

On Sun, Feb 4, 2018 at 12:59 AM, Americo Gobbo wrote:

Hi Jehan,
I have used the git repository to build. config.log is of my traditional environment to gegl config-new.log is of a ex-novo environment to gegl to test if was making something wrong in the traditional env.

Both seem fine. pkg-config does not seem to detect any exiv2 in /usr/local/. Are the build still broken and outputting the same errors?

Jehan

ciao
americo

On 03/02/2018 21:38, Jehan Pagès wrote:

Were you building inside the git repository or in a separate directory? In the second case, make sure the build directory is empty. Could you send us the contents of "config.log"? Since gexiv2 and exiv2 are looked up with pkg-config, it will allow us to see what was detected too.

Since you can't attach a file, just copy-paste its contents somewhere, for instance athttps://paste.gnome.org/ Thanks!

ZeMarmot open animation film
http://film.zemarmot.net
Liberapay: https://liberapay.com/ZeMarmot/
Patreon: https://patreon.com/zemarmot
Tipeee: https://www.tipeee.com/zemarmot
Americo Gobbo
2018-02-04 00:14:07 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

Hi Jehan,

On 03/02/2018 22:06, Jehan Pagès wrote:

Hi!

On Sun, Feb 4, 2018 at 12:59 AM, Americo Gobbo wrote:

Hi Jehan,
I have used the git repository to build. config.log is of my traditional environment to gegl config-new.log is of a ex-novo environment to gegl to test if was making something wrong in the traditional env.

Both seem fine. pkg-config does not seem to detect any exiv2 in /usr/local/. Are the build still broken and outputting the same errors?

Jehan

This is final of my 'make' messages:

  CCLD     gegl libtool:   error: cannot find the library '/usr/local/lib/libexiv2.la' or unhandled argument '/usr/local/lib/libexiv2.la' Makefile:571: recipe for target 'gegl' failed make[2]: *** [gegl] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master-/gegl/bin' Makefile:634: recipe for target 'all-recursive' failed make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master-/gegl' Makefile:541: recipe for target 'all' failed make: *** [all] Error 2
---

In fact the archives are installed in another directory

'/usr/lib/x86_64-linux-gnu/' instead that '/usr/local/lib/'

Jehan Pagès
2018-02-04 00:23:38 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

On Sun, Feb 4, 2018 at 1:14 AM, Americo Gobbo wrote:

Hi Jehan,

On 03/02/2018 22:06, Jehan Pagès wrote:

Hi!

On Sun, Feb 4, 2018 at 12:59 AM, Americo Gobbo wrote:

Hi Jehan,
I have used the git repository to build. config.log is of my traditional environment to gegl config-new.log is of a ex-novo environment to gegl to test if was making something wrong in the traditional env.

Both seem fine. pkg-config does not seem to detect any exiv2 in /usr/local/.
Are the build still broken and outputting the same errors?

Jehan

This is final of my 'make' messages:

CCLD gegl libtool: error: cannot find the library '/usr/local/lib/libexiv2.la' or unhandled argument '/usr/local/lib/libexiv2.la' Makefile:571: recipe for target 'gegl' failed make[2]: *** [gegl] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master-/gegl/bin' Makefile:634: recipe for target 'all-recursive' failed make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master-/gegl' Makefile:541: recipe for target 'all' failed make: *** [all] Error 2
---

In fact the archives are installed in another directory

'/usr/lib/x86_64-linux-gnu/' instead that '/usr/local/lib/'

Well I'm lost. Are you sure you did a build from a fresh start? No files at all from a previous build?
You can run `git clean -dfx` to erase every file from the repository which are not in git (be careful not to run it carelessly and erase important personal files!).

Other than this, I really have no idea with only this. But if you still have the error, please run `make V=1`. This will make the build verbose and tell exactly which command was run. But first, you should make sure you did a fresh build, really from scratch.

Jehan

ZeMarmot open animation film
http://film.zemarmot.net
Liberapay: https://liberapay.com/ZeMarmot/
Patreon: https://patreon.com/zemarmot
Tipeee: https://www.tipeee.com/zemarmot
Americo Gobbo
2018-02-04 00:37:45 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

Hi Jehan,

On 03/02/2018 22:23, Jehan Pagès wrote:

Well I'm lost.

;-) me too!

Are you sure you did a build from a fresh start? No files at all from a previous build?
You can run `git clean -dfx` to erase every file from the repository which are not in git (be careful not to run it carelessly and erase important personal files!).

So, I have the attention to apply 'git clean -xdf' first. I don't have personal files only the remote files of git clone updated.

Other than this, I really have no idea with only this. But if you still have the error, please run `make V=1`. This will make the build verbose and tell exactly which command was run. But first, you should make sure you did a fresh build, really from scratch.

this is the output, final parte of 'make V=1':

mv -f .deps/gegl-path-spiro.Tpo .deps/gegl-path-spiro.Po /bin/bash ../libtool  --tag=CC   --mode=link gcc -pthread -I/opt/gimp-default-master/include/gio-unix-2.0/ -I/opt/gimp-default-master/include/glib-2.0 -I/opt/gimp-default-master/lib/glib-2.0/include -I/usr/include/json-glib-1.0 -I/opt/gimp-default-master/include/babl-0.1 -I/opt/gimp-default-master/include/libpng16 -I/opt/gimp-default-master/include
-I/opt/gimp-default-master/include/glib-2.0 -I/opt/gimp-default-master/lib/glib-2.0/include  -std=gnu99 -fPIC -mmmx -msse -ftree-vectorize -ffast-math -Wall -Wdeclaration-after-statement -Wmissing-prototypes -Wmissing-declarations -Winit-self -Wpointer-arith -Wold-style-definition  ../gegl/libgegl-0.3.la -L/opt/gimp-default-master/lib -Wl,--export-dynamic -lgmodule-2.0 -pthread -ljson-glib-1.0 -lgio-2.0 -lgobject-2.0 -lgthread-2.0 -pthread -lglib-2.0 -L/opt/gimp-default-master/lib -lbabl-0.1 -L/opt/gimp-default-master/lib -lpng16 -lspiro -lm -L/opt/gimp-default-master/lib -lgexiv2 -lgobject-2.0 -lglib-2.0 -o gegl gegl.o gegl-options.o gegl-path-smooth.o  gegl-path-spiro.o libtool:   error: cannot find the library '/usr/local/lib/libexiv2.la' or unhandled argument '/usr/local/lib/libexiv2.la' Makefile:571: recipe for target 'gegl' failed make[2]: *** [gegl] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master-/gegl/bin' Makefile:634: recipe for target 'all-recursive' failed make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master-/gegl' Makefile:541: recipe for target 'all' failed make: *** [all] Error 2

===
ciao
americo

Jehan Pagès
2018-02-04 00:47:25 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

Hi!

On Sun, Feb 4, 2018 at 1:37 AM, Americo Gobbo wrote:

Hi Jehan,

On 03/02/2018 22:23, Jehan Pagès wrote:

Well I'm lost.

;-) me too!

Are you sure you did a build from a fresh start? No files at all from a previous build?
You can run `git clean -dfx` to erase every file from the repository which are not in git (be careful not to run it carelessly and erase important personal files!).

So, I have the attention to apply 'git clean -xdf' first. I don't have personal files only the remote files of git clone updated.

Other than this, I really have no idea with only this. But if you still have the error, please run `make V=1`. This will make the build verbose and tell exactly which command was run. But first, you should make sure you did a fresh build, really from scratch.

this is the output, final parte of 'make V=1':

mv -f .deps/gegl-path-spiro.Tpo .deps/gegl-path-spiro.Po /bin/bash ../libtool --tag=CC --mode=link gcc -pthread -I/opt/gimp-default-master/include/gio-unix-2.0/ -I/opt/gimp-default-master/include/glib-2.0 -I/opt/gimp-default-master/lib/glib-2.0/include -I/usr/include/json-glib-1.0 -I/opt/gimp-default-master/include/babl-0.1 -I/opt/gimp-default-master/include/libpng16 -I/opt/gimp-default-master/include
-I/opt/gimp-default-master/include/glib-2.0 -I/opt/gimp-default-master/lib/glib-2.0/include -std=gnu99 -fPIC -mmmx -msse -ftree-vectorize -ffast-math -Wall -Wdeclaration-after-statement -Wmissing-prototypes -Wmissing-declarations -Winit-self -Wpointer-arith -Wold-style-definition ../gegl/libgegl-0.3.la -L/opt/gimp-default-master/lib -Wl,--export-dynamic -lgmodule-2.0 -pthread -ljson-glib-1.0 -lgio-2.0 -lgobject-2.0 -lgthread-2.0 -pthread -lglib-2.0 -L/opt/gimp-default-master/lib -lbabl-0.1 -L/opt/gimp-default-master/lib -lpng16 -lspiro -lm -L/opt/gimp-default-master/lib -lgexiv2 -lgobject-2.0 -lglib-2.0 -o gegl gegl.o gegl-options.o gegl-path-smooth.o gegl-path-spiro.o
libtool: error: cannot find the library '/usr/local/lib/libexiv2.la' or unhandled argument '/usr/local/lib/libexiv2.la' Makefile:571: recipe for target 'gegl' failed make[2]: *** [gegl] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master-/gegl/bin' Makefile:634: recipe for target 'all-recursive' failed make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master-/gegl' Makefile:541: recipe for target 'all' failed make: *** [all] Error 2

Well there is nothing in the command line itself which relates to libexiv2. It looks like there is something wrong in the libtool script wrapper generated by the build system. Delete the file "libtool" which you will find in the root of the git repository. Then run the configure script again (this will create again the libtool wrapper), then make and let's see what happens.

Jehan

===
ciao
americo

ZeMarmot open animation film
http://film.zemarmot.net
Liberapay: https://liberapay.com/ZeMarmot/
Patreon: https://patreon.com/zemarmot
Tipeee: https://www.tipeee.com/zemarmot
Americo Gobbo
2018-02-04 13:17:30 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

Hi Jehan,

On 03/02/2018 22:47, Jehan Pagès wrote:

Well there is nothing in the command line itself which relates to libexiv2. It looks like there is something wrong in the libtool script wrapper generated by the build system. Delete the file "libtool" which you will find in the root of the git repository. Then run the configure script again (this will create again the libtool wrapper), then make and let's see what happens.

Is the same behavior... very strange.

libtool:   error: cannot find the library '/usr/local/lib/libexiv2.la' or unhandled argument '/usr/local/lib/libexiv2.la' Makefile:571: recipe for target 'gegl' failed make[2]: *** [gegl] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master-/gegl/bin' Makefile:634: recipe for target 'all-recursive' failed make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master-/gegl' Makefile:541: recipe for target 'all' failed make: *** [all] Error 2

---

This is my 'autogen.sh' output:

config.status: creating po/Makefile

Building GEGL with prefix=/opt/gimp-default-master

Optional features:   GEGL docs:       yes
  Build workshop:  no
  Build website:   yes
  SIMD:            sse:yes mmx:yes
  Vala support:    yes

Optional dependencies:   asciidoc:        yes
  enscript:        no  (enscript not found)   mrg:             no  (mrg not found)   Ruby:            yes
  Lua:             yes
  Cairo:           yes
  Pango:           no  (usable pango not found)   pangocairo:      no  (usable pangocairo not found)   GDKPixbuf:       no  (gdk-pixbuf not found)   JPEG:            yes
  PNG:             yes
  OpenEXR:         yes
  rsvg:            yes
  SDL:             yes
  libraw:          no  (libraw library not found)   Jasper:          yes
  graphviz:        no  (graphviz not found)   avformat:        no  (sufficiently new libavformat / libavcodec or libswcale not found)
  V4L:             no   (v4l library not found)   V4L2:            no  (usable libv4l2 not found)   spiro:           yes
  EXIV:            yes
  gexiv2:          yes
  umfpack:         yes
  TIFF             yes
  webp:            no  (webp library not found)   poly2tri-c:      yes (internal)

We have optional dependencies not resolved... it seems that they are 'optional', correct!
ciao e thanks
americo

Partha Bagchi
2018-02-04 14:53:30 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

On Sun, Feb 4, 2018 at 8:17 AM, Americo Gobbo wrote:

Hi Jehan,

On 03/02/2018 22:47, Jehan Pagès wrote:

Well there is nothing in the command line itself which relates to libexiv2. It looks like there is something wrong in the libtool script wrapper generated by the build system. Delete the file "libtool" which you will find in the root of the git repository. Then run the configure script again (this will create again the libtool wrapper), then make and let's see what happens.

Is the same behavior... very strange.

libtool: error: cannot find the library '/usr/local/lib/libexiv2.la' or unhandled argument '/usr/local/lib/libexiv2.la' Makefile:571: recipe for target 'gegl' failed make[2]: *** [gegl] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master-/gegl/bin' Makefile:634: recipe for target 'all-recursive' failed make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master-/gegl' Makefile:541: recipe for target 'all' failed make: *** [all] Error 2

---

This is my 'autogen.sh' output:

config.status: creating po/Makefile

Building GEGL with prefix=/opt/gimp-default-master

Optional features: GEGL docs: yes
Build workshop: no
Build website: yes
SIMD: sse:yes mmx:yes
Vala support: yes

Optional dependencies: asciidoc: yes
enscript: no (enscript not found) mrg: no (mrg not found) Ruby: yes
Lua: yes
Cairo: yes
Pango: no (usable pango not found) pangocairo: no (usable pangocairo not found) GDKPixbuf: no (gdk-pixbuf not found) JPEG: yes
PNG: yes
OpenEXR: yes
rsvg: yes
SDL: yes
libraw: no (libraw library not found) Jasper: yes
graphviz: no (graphviz not found) avformat: no (sufficiently new libavformat / libavcodec or libswcale not found)
V4L: no (v4l library not found) V4L2: no (usable libv4l2 not found) spiro: yes
EXIV: yes
gexiv2: yes
umfpack: yes
TIFF yes
webp: no (webp library not found) poly2tri-c: yes (internal)

We have optional dependencies not resolved... it seems that they are 'optional', correct!
ciao e thanks
americo

Americo,

You're going to have serious issues since pango, gdk-pixbuf are not found on your system. This is really strange.

Partha

Elle Stone
2018-02-04 17:02:48 UTC (6 months ago)

GEGL errors during 'make' process

On 02/02/2018 09:13 PM, Americo Gobbo wrote:

Hi All,
I have upgrade my system to ubuntu gnome 16.04.3 and I have tried again compile GEGL.

On 02/03/2018 07:37 PM, Americo Gobbo wrote:

-I/opt/gimp-default-master/include/gio-unix-2.0/ -I/opt/gimp-default-master/include/glib-2.0 -I/opt/gimp-default-master/lib/glib-2.0/include

-I/usr/include/json-glib-1.0 -I/opt/gimp-default-master/include/babl-0.1

-I/opt/gimp-default-master/include/libpng16 -I/opt/gimp-default-master/include
-I/opt/gimp-default-master/include/glib-2.0 -I/opt/gimp-default-master/lib/glib-2.0/include  -std=gnu99 -fPIC -mmmx

-L/opt/gimp-default-master/lib -Wl,--export-dynamic -lgmodule-2.0

-L/opt/gimp-default-master/lib -lpng16 -lspiro -lm -L/opt/gimp-default-master/lib -lgexiv2 -lgobject-2.0 -lglib-2.0 -o gegl

libtool:   error: cannot find the library '/usr/local/lib/libexiv2.la' or unhandled argument '/usr/local/lib/libexiv2.la'

make[1]: Leaving directory '/home/jag/devel/gimp-default-master-/gegl'

Looking at the above lines, I'm confused. It looks like some stuff is installed in /opt/gimp-default-master, other stuff in /usr/local, and yet other stuff in /home/jag/devel/gimp-default-master.

Would it be easier to install *all* the requirements for installing babl/GEGL/GIMP (the requirements that can't be installed from the usual Ubuntu 16.04.3 repositories) in just one place, for example in an "install" folder in /home/jag/devel/gimp-default-master"? That way there'd be no need to tell babl or GEGL or GIMP to go "here for this stuff, there for some other stuff".

Anyway, something I'd wished I'd known a long time ago, all the specific requirements for GIMP from git are in the "configure.ac" file in the top-level folder for the GIMP git code, which makes it easy to see which Ubuntu-supplied software is current enough, and which software needs a more current version installed in the babl/GEGL/GIMP install prefix. Here's the list as of this morning:

# required versions of other packages m4_define([babl_required_version], [0.1.42]) m4_define([gegl_required_version], [0.3.29]) m4_define([glib_required_version], [2.54.2]) m4_define([atk_required_version], [2.2.0]) m4_define([gtk_required_version], [2.24.10]) m4_define([gtk_win32_recommended_version], [2.24.32]) m4_define([gdk_pixbuf_required_version], [2.30.8]) m4_define([cairo_required_version], [1.12.2]) m4_define([cairo_pdf_required_version], [1.12.2]) m4_define([pangocairo_required_version], [1.29.4]) m4_define([fontconfig_required_version], [2.2.0]) m4_define([fontconfig_win32_recommended_version], [2.11.1]) m4_define([freetype2_required_version], [2.1.7]) m4_define([harfbuzz_required_version], [0.9.19]) m4_define([gtkdoc_required_version], [1.0]) m4_define([webkit_required_version], [1.6.1]) m4_define([alsa_required_version], [1.0.0]) m4_define([rsvg_required_version], [2.40.6]) m4_define([wmf_required_version], [0.2.8]) m4_define([pygtk_required_version], [2.10.4]) m4_define([pycairo_required_version], [1.0.2]) m4_define([poppler_required_version], [0.44.0]) m4_define([poppler_data_required_version], [0.4.7]) m4_define([libgudev_required_version], [167]) m4_define([gexiv2_required_version], [0.10.6]) m4_define([libmypaint_required_version], [1.3.0]) m4_define([lcms_required_version], [2.8]) m4_define([libpng_required_version], [1.6.25]) m4_define([liblzma_required_version], [5.0.0]) m4_define([openexr_required_version], [1.6.1]) m4_define([gtk_mac_integration_required_version], [2.0.0]) m4_define([intltool_required_version], [0.40.1]) m4_define([perl_required_version], [5.10.0]) m4_define([python2_required_version], [2.5.0]) m4_define([webp_required_version], [0.6.0])

Here's the same list for GEGL, but of course if GIMP needs a newer version than GEGL, use the version given in GIMP's list:

# required versions of external libraries m4_define([babl_required_version], [0.1.42]) m4_define([cairo_required_version], [1.12.2]) m4_define([exiv2_required_version], [0.25]) m4_define([gdk_pixbuf_required_version], [2.32.0]) m4_define([introspection_required_version], [1.32.0]) m4_define([glib_required_version], [2.44.0]) m4_define([graphviz_required_version], [0.0.0]) m4_define([jasper_required_version], [1.900.1]) m4_define([lcms_required_version], [2.8]) m4_define([lensfun_required_version], [0.2.5]) m4_define([librsvg_required_version], [2.40.6]) m4_define([libv4l2_required_version], [1.0.1]) m4_define([lua_required_version], [5.1.0]) m4_define([openexr_required_version], [1.6.1]) m4_define([libraw_required_version], [0.15.4]) m4_define([pango_required_version], [1.38.0]) m4_define([png_required_version], [1.6.0]) m4_define([sdl_required_version], [1.2.0]) m4_define([libtiff_required_version], [4.0.0]) m4_define([webp_required_version], [0.5.0]) m4_define([poly2tri-c_required_version], [0.0.0]) m4_define([pygobject2_required_version], [2.26]) m4_define([pygobject3_required_version], [3.2]) m4_define([vapigen_required_version], [0.20.0]) m4_define([libavformat_required_version], [55.48.100]) m4_define([libavcodec_required_version], [55.69.100]) m4_define([libswscale_required_version], [2.6.100])

Best, and my apologies if none of the above is helpful! Elle